Aztécki Indiáni - prví pestovatelia kukurice pukancovej
V jazyku severoamerických indiánov sa kukurica nazývala „mondamin“ čo znamenalo „božské bobule“. Indiáni sa tvrdými zrnami kukurice a pukancami zdobili. Navliekali z nich náhrdelníky a vyrábali ozdoby do vlasov. Dnes sú z veľkého množstva druhov kukurice u nás najznámejšie kukurica lahôdková, kukurica kŕmna a kukurica pukancová - popcornová (Zea mays convar. microsperma). Ďalšie druhy sa používajú aj pre okrasné a dekoratívne účely. Zo všetkých druhov však iba pukancová kukurica zahriatím puká.

A prečo puká kukurica? Pretože obsahuje v priemere až 15% vody. Zahriatím sa voda mení na vodnú paru, ktorá tlačí na vonkajšiu šupku, ktorá obaľuje zrno kukurice až dovtedy, kým zrno nepraskne a vnútro nie je vytlačené von. Preto je dôležité aby sa kukurica skladovala v uzavretých nádobách a šupka nebola mechanicky poškodená.

Kukurica pukancová - typ loptičkový tvar
Typ kukurice po vypukaní: loptičkovitý alebo šampiňonový (mushroom), vyznačuje sa typickým tvarom v podobe loptič- ky alebo huby šampiňonu. Tento tvar pukacov je odolný voči olamovaniu v priebehu balenia, transportu alebo obalovania roztopenou cukrovou polevou. Preto je vhodný tento tvar na výrobu obalovaného sladkeho popcornu a karamel cornu.

Kukurica pukancová - typ motýlikovitý tvar
Typ kukurice po vypukaní: motýlikovitý alebo hviezdicovitý (butterfly), vyznačuje sa typickým tvarom v podobe nepravidelných krídelok - motýlikovitý alebo hviezdicovitý. Tento tvar pukacov je vhodný na výrobu čerstvého slaného popcornu, pretože má skvelý expanzný pomer a teda poskytuje najväčší objem po vypukaní. Tento tvar nie je vhodný na balenie, pretože jemné krídielka sa olamujú a v obale zostáva veľké percento zlomkov, čo nie je žiadúce. Tento typ patrí k druhom s vysokou expanziou - vysokou pukavosťou.

Partneri:

MS Bratislavská Mesto Lipany